Križarjenje po Kvarnerskih otokih

 

S PREHODOM V KVARNER ZA SEBOJ PUSTIMO BUJNO ISTRO IN SE PREPUSTIMO NEOKRNJENI LEPOTI KVARNERSKIH OTOKOV. NAJPREJ DO KRKA IN LOŠINJA, ZATEM SPUST DO SILBE IN PREMUDE TER NAPREJ V NEŠTETO SMERI.

Predstavljeni itinerarij se lahko spremeni zaradi vremenskih razmer.
Križarjenje po Severni Dalmaciji. 
Sobota

 

– 1. dan: Marina Veruda (Pulj, Hrvaška)
Vkrcamo se pozno popoldan v Verudi, v eni izmed marin. Skupaj se odločimo, ali bomo prespali na krovu v pristanišču ali pa odpluli do bližnjega zaliva Soline (Val Cagoia). Tu lahko spustimo sidro in se ponoči prepustimo tokovom, da nas lahno zibljejo okrog sidra ali pa prenočimo s krmo vezani na obalo. 
Nedelja

– 2. dan: Unije – Lošinj – Ilovik, Sv. Petar
Na pot odrinemo zjutraj, takoj po zajtrku. Naš prvi dan na morju bo najbrž tudi najbolj naporen. Za seboj puščamo kopno in Istro, pred nami se odpira globok Kvarnerski zaliv, ki ga moramo prečkati. Začenjamo se spuščati proti čudovitim otokom Severne Dalmacije. Naš prvi postanek bo na otoku Unije, ki šteje samo 85 prebivalcev. Ti večinoma prebivajo v edinem središču in poleti sprejmejo medse približno 350 turistov. Po površju me otok Unije spominja na del Irske, kot se mi je pred leti vtisnil v spomin: prostrani vetrovni travniki, ki se polagoma spuščajo proti morju. Povsem neobičajen prizor za Dalmacijo. Po otoku je prepredenih veliko poti, na izravnani zemlji so uredili tudi letališče. Privoščimo si krajši sprehod, nato nadaljujemo pot proti Lošinju. Tu se zasidramo v Zalivu Angležev ali v Zalivu Artatore, pred hišo znamenitega admirala Straulina, velikega pomorščaka in olimpijskega zmagovalca v jadranju. Na željo posadke lahko privežemo jadrnico v marini in si poiščemo prenočišče na kopnem, v mestecu Mali Lošinj. 
Ponedeljek

– 3. dan: Sv. Petar – Olib – Silba
Izplujemo iz Lošinja in se spustimo proti jugu, v kanal med otokoma Sv. Petar in Ilovik. Dan si popestrimo s kopanjem pri otoku Orjule. Tamkajšnja kristalno čista voda mi v mislih vedno prikliče Male Antile v Karibih. Pot nadaljujemo proti otoku Silba, kamor prispemo popoldan. Na otoku ni avtomobilov, življenje teče v mirnem ritmu. Prebivalci se kljub številnim obveznostim premikajo peš. Starši uživajo v brezskrbnem okolju, saj otroci niso izpostavljeni nevarnostim prometa. Tloris otoka je v obliki številke osem. Na točki, kjer se kroga stikata, leži mesto. Tu sta dve pristanišči, staro in novo. Če nam bo vreme dopuščalo, bomo vpluli v starega. Pred nami se bo odprl pogled na otok Olib z manjšim pristaniščem in skalnatim ozadjem. Večer zanesljivo preživimo na kopnem, ob večerji po zajamčeno ugodni ceni v eni izmed lokalnih restavracij in picerij. 
Torek

– 4. dan: Silba – Zapuntel – ostanki potopljene ladje – Ist 
Po zajtrku krenemo dalje. Prednost potovanja na krovu je prav v tem, da nam vsak nov dan postreže z novim razgledom. Odplujemo proti otoku Ist in zaplujemo v prehod Zapuntel. Če nam čas dopušča in nismo pozni, se zapeljemo do ostankov potopljene ladje. Tu si lahko dajo duška vsi ljubitelji snorkljanja. Za tem nadaljujemo pot proti Istu. Ob tem upamo, da nas bo pričakala še kakšna prosta boja. Ist je tudi ime mesta s tipičnimi značilnostmi. Na jugu se odpira proti širokemu zalivu, v katerem se zibljejo barke. Na severnem delu se po ravni poti lahko podamo na sprehod in prispemo do fjorda oziroma kanala, kjer so postavili pristanišče za trajekt. Na otoku z vsakim letom narašča število počitniških hišic, vendar so pozidave še pod nadzorom, ob spoštovanju narave. Najbolj vztrajni se lahko podajo na pot do cerkvice, ki kraljuje nad mestom. Odpre se čudovit razgled, morje od vzhoda do zahoda. V mestu je na voljo veliko restavracij. Lahko se ustavimo pri Mary, ki zime preživlja v Monaku, poleti pa kulinarično razvaja goste na Istu. Ali pa skočimo do Ferala, kjer kuhar vsako jutro na sosednji peščeni plaži sam nabira školjke dondole (poimenovane tudi morski tartufi). Prav tako mikavna je lahko tudi večerja na barki, saj imamo pri roki vse sestavine, ki jih poželimo. 
Sreda

– 5. dan: Ist – Dugi Otok – Sakarun – zaliv Pantera
Naše tedensko križarjenje se je prevesilo v drugo polovico. Na tej točki se pojavi večno vprašanje: se odpravimo dalje v raziskovanje novih skritih kotičkov in se zatem vračamo po hitrem postopku, ali pa uberemo počasen povratek z dodatnimi postanki in osvežujočimi skoki v morje? Odgovor je v prvi vrsti odvisen od razpoložljivega časa, vremenskih napovedi in jakosti vetra. Prisluhnemo seveda tudi željam posadke. Če čas dopušča, se odpeljemo do čudovitega zaliva Sakarun, ki se nahaja na zunanjem delu Dugega otoka. Tu preživimo dan ob kopanju v sproščenem vzdušju na prelepi peščeni plaži, si privoščimo kosilo in večerjo ob svečah. 
Četrtek

– 6. dan: Zaliv Pantera – Škarda – Premuda – Susak
Začenja se naš dolg povratek proti severu, v smeri otokov Škarda, Premuda in Susak. Plujemo tako dolgo, dokler nas potiska veter. Če sta nam čas in veter naklonjena, se ustavimo tudi na vzhodnem delu otoka Unije. 
Petek

– 7. dan: Susak – Veruda
Prebudimo se že zgodaj, saj nas čaka pomembna pot – prečkanje Kvarnerskega zaliva. Ker smo ga že prevozili, nam zdaj ne povzroča več preglavic. A pogoji plovbe so tu lahko zahtevni. Zlasti takrat, ko zapiha močna burja in se pomeša z oblaki. Mornarji ji rečejo temna burja, bora scura. Veter se še zlasti lahko okrepi v prehodu med skalnato in strmo Liburnijsko obalo v Istri in visoko obalo otoka Krk. Skrbno načrtovanje počitnic pomeni tudi, da znamo pravilno oceniti pogoje, ki jim bomo podvrženi. Ko preplujemo Kvarnerski zaliv in prispemo v Istro, je naša naloga samo še ta, da se odločimo, kje bomo prenočili. Odgovor je v Solinah (Val Cagoia) ali v Marini, obe lokaciji sta dobra izbira.
Sobota – zaključek križarjenja
Teden je hitro naokrog: lepše kot se imamo, hitreje mine. Zanimivo je tudi, če nam kakšen dan vreme ponagaja. Nevihta na morju na nas naredi še večji vtis, ki ga nikoli ne pozabimo. Prtljaga je najbrž že pripravljena in sledi slovo. Kdo ve, morda se še srečamo. Barke in zgodbe, ki si jih med plovbo izmenjamo, se čudežno prepletajo. Prav takšni prepleti velikokrat botrujejo ponovnim snidenjem.